czwartek, 11 sierpnia 2011

REFRAKTOMETR

Dotarł do nas długo oczekiwany refraktometr. Odtąd możemy dokonywać niezbędnych pomiarów zawartości cukru w owocach. Pozwoli to na określenie stopnia dojrzałości owoców i spodziewanego poziomu alkoholu w uzyskanym winie.



Literatura fachowa podaje że 250 jagód zebranych z różnych części winnicy powinno dać wynik około +/- 1 Brix w 95% badań, a dopiero próbki z 500 jagód dadzą wynik pozwalający na określenie poziomu cukru z dokładnością do +/- 0,5 Brix.



W wypadku naszej skromnej winnicy, pobieranie takiej ilości jagód przy każdym badaniu mogłoby oznaczać zużycie wszystkich tegorocznych owoców wyłącznie na badania.!
Musimy się zadowolić badaniem soku wyciśniętym z 25 jagód z różnych krzewów i różnych gron.



Wyniki z 11.08:
Regent  11,9 Brix
Rondo  13,2 Brix
Solaris  15,0 Brix !

Warto również pamiętać aby nie wyciskać soku z owoców ręcznie, powinny być dokładnie sprasowane tak aby uzyskać sok z całej zawartości jagód, tak jak to będzie miało miejsce w czasie winifikacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz