Dotarł do nas długo oczekiwany refraktometr. Odtąd możemy dokonywać niezbędnych pomiarów zawartości cukru w owocach. Pozwoli to na określenie stopnia dojrzałości owoców i spodziewanego poziomu alkoholu w uzyskanym winie.
Literatura fachowa podaje że 250 jagód zebranych z różnych części winnicy powinno dać wynik około +/- 1 Brix w 95% badań, a dopiero próbki z 500 jagód dadzą wynik pozwalający na określenie poziomu cukru z dokładnością do +/- 0,5 Brix.
W wypadku naszej skromnej winnicy, pobieranie takiej ilości jagód przy każdym badaniu mogłoby oznaczać zużycie wszystkich tegorocznych owoców wyłącznie na badania.!
Musimy się zadowolić badaniem soku wyciśniętym z 25 jagód z różnych krzewów i różnych gron.
Wyniki z 11.08:
Regent 11,9 Brix
Rondo 13,2 Brix
Solaris 15,0 Brix !
Warto również pamiętać aby nie wyciskać soku z owoców ręcznie, powinny być dokładnie sprasowane tak aby uzyskać sok z całej zawartości jagód, tak jak to będzie miało miejsce w czasie winifikacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz