O WINNICY

Nasza Winnica powstała przy istniejącym pensjonacie agroturystycznym , we wsi Gorło koło Starych Juch, na pojezierzu Ełckim.
Znajduje się na zboczu o nachyleniu od 8 do 10 stopni schodzącym w stronę jeziora i ekspozycji poludniowo / południowo-zachodniej.
Gleba średnio ciężka, gliniasto-piaszczysta o naturalnym pokładzie wapiennym , zapewniającym wysokie ph na poziomie 7 - 7,2.
Aktualna powierzchnia nasadzeń to ok 0,25 ha.
Docelowa powierzchnia to 1 ha.
W związku z "trudnym" położeniem geograficznym zdecydowaliśmy się na tym etapie tylko na kilka odmian.
Szczególne nadzieje wiążemy z odmianą SOLARIS na wina białe.

ODMIANY

Wino Białe:

SOLARIS (podkładki SO4 i 161-49)

Gatunek: Vitis vinifera
Kraj pochodzenia: Niemcy
Orientacyjna masa grona: 200 g
Orientacyjne rozmiary jagód: 16 mm
Orientacyjny termin dojrzewania: koniec września
Mrozoodporność: bardzo duża (ok -24)
Kolor: żółte

Solaris to nowa, w 1975 wyhodowana odmiana winnej latorśli. Do jej istotnych właściwości należy odporność na choroby grzybowe, oraz wysoka mrozoodporność. Z owoców Solaris produkuje się wysokiej jakości białe wina. Solaris została wyhodowana przez Staatlicher Weinbauinstitut Freiburg przez Norberta Beckera jako krzyżówka odmian Merzling i Gm 6493. W Niemczech została oznaczona oficjalnym symbolem FR 240-75. Od 2001 jest to odmiana urzędowo chroniona (zastrzeżona).
Nazwa "Solaris" podchodzi od łacińskiego słoneczny.



Wino Czerwone:

RONDO (podkłądki SO4)

Gatunek: hybryda
Kraj pochodzenia: Niemcy
Orientacyjna masa grona: 150-200 g
Orientacyjne rozmiary jagód: 16 mm
Orientacyjny termin dojrzewania: środek września
Mrozoodporność: -25 st. C
Kolor: granatowe Rodzice:
Saperawi Siewiernyj x St. Laurent

Zbiór na wino ma miejsce zazwyczaj w drugiej lub trzeciej dekadzie września. Owoce średniej wielkości, granatowe. W dobrze dojrzałych owocach sok słabo barwiący, a zdecydowana większość czerwonego barwnika zawarta jest w skórce. W warunkach południowej Polski zawartość cukru w moszczu wynosi najczęściej w granicach 10-11° potencjalnego alkoholu (ok. 170-190 g/l), a kwasowość oscyluje zwykle na poziomie około 6-9 g/l. W ostatnich ciepłych rocznikach zbyt niska kwasowość była w przypadku ronda poważną przeszkodą w uzyskaniu dobrej jakości wina i - paradoksalnie - często najlepsze wina pochodziły z północnej Polski. Rondo potrafi się odwdzięczyć za dobrą winiarską robotę nawet w bardzo trudnych warunkach klimatycznych.

Dobrze zrobione rondo może rozwinąć całkiem złożone, szlachetne aromaty wiśni, leśnych owoców (borówki, jeżyny, maliny), czasem suszonych śliwek, często z nutą korzenną (pieprz, tytoń, lukrecja), kwiatową (fiołki) i mineralną (leśna ściółka). Jest to zresztą odmiana plastyczna, z której można uzyskać interesujące wina w różnym stylu. Rondo sprawdza się jako materiał na wina różowe, które jeśli są dobrze zrobione mogą być bardzo świeże, owocowe, malinowo-kwiatowe w aromacie.
(żródło: instytutwina.pl)


REGENT (podkładki SO4 SORI 101-14 161-49)


Gatunek: hybryda
Kraj pochodzenia: Niemcy
Orientacyjna masa grona: 150-180 g
Orientacyjne rozmiary jagód: 15 mm
Orientacyjny termin dojrzewania: koniec września
Mrozoodporność: -24 st. C
Kolor: granatowe
Rodzice:
(Silvaner x Mueller-Thurgau) x Chambourcin


BALTICA (super mrozoodporna)

Gatunek: hybryda
Kraj pochodzenia: Rosja
Orientacyjna masa grona:
Orientacyjny termin dojrzewania: bardzo wczesna / sierpień
Mrozoodporność: -36 st. C
Kolor: granatowe

Ta nowa, rozpowszechniana w USA nazwa dotyczy wyhodowanej w byłym ZSRR  odmiany, znanej jako Varajane Sinine w Estonii lub Hasansky Sladky (Kazańska Słodka) na Łotwie i w Rosji. Znosi bez uszkodzeń mrozy do co najmniej –35ºC, dojrzewa  nawet w Estonii pomiędzy końcem sierpnia i połową września, ma bardzo wytrzymałe kwiaty. Z oficjalnych degustacji przeprowadzonych w piwnicy Toma Plochera w Minnesocie przez licencjonowanych specjalistów wynika, że może być w pełni wartościowym surowcem do wyrobu dobrej jakości czerwonego wina stołowego, zwłaszcza przy użyciu maceracji węglanowej.
(żródło: winnicepolskie.pl)